Kérdése van? Hívjon minket! +36209229955

Jasmine Car Care autós blog

Miért használj autósampont (és miért a prémium kategóriát)?

Jasmine Car Care
2021.05.08 18:50
Miért használj autósampont (és miért a prémium kategóriát)?

Az autó sokunk számára kedves tárgy és nehezen viselünk el hibákat a fényezésén. Attól függetlenül, hogy ügyelünk a karcok (és még inkább a komolyabb sérülések) elkerülésére, ugyanígy figyelmet kell fordítani megfelelő karbantartással a fényezés állapotának megőrzésére. Ez időt és energiát igényel, így nem mindegy, hogy ugyanazzal a befektetett idővel, energiával milyen eredményt érünk el.

Az alábbiakból látható lesz, hogy egy sampont (vagy bármilyen más vegyi terméket) összerakni nem egy egyszerű dolog. Komoly kutatási-fejlesztési (R&D) háttér, saját labor elengedhetetlen hozzá és nem hátrány, ha a gyártás és kiszerelés is saját üzemben történik – azaz egy kézben van minden.

A prémium autósamponok több alkotóelemből álló oldatok, ahol a legfontosabb a felületaktív anyagok milyensége és minősége, illetve az a vízbázis, ami lehetővé teszi az összes alkotóelem – színezékek, illatanyagok, tartósítószerek - megfelelő módon történő összekeverését. A tartósítószernek különös jelentősége van, hiszen ez teszi lehetővé az anyag hosszabb időn keresztül való frissességét, eltarthatóságát, ez akadályozza meg a molekulák „szétesését”. Az illatanyag is fontos, hiszen kinek van kedve egy kellemetlen szagú (akár konkrétan büdös) anyaggal dolgozni, bármilyen jó is? És még vannak a további elemek is, például a fényfokozó anyagok vagy az öblítők. Eközött a jó pár komponens között megtalálni a helyes arányt, ami garantálja a hatékonyságot, megfelelő kémhatást, eltarthatóságot, illatot – na ez a művészet. Ez nem úgy működik, hogy kiválasztjuk a polcról mindenből a leghatékonyabb anyagot, aztán összekeverjük és már jók is vagyunk. Egy kiegyensúlyozott mixet kell létrehozni olyan anyagokból, amelyek „elviselik” egymást, mindezt úgy, hogy a termék teljesítménye megfelelő legyen, a vegyületek ne essenek szét egy idő után, illetve anélkül, hogy a meleg / hideg környezet káros lenne rá, és nem utolsósorban az anyag tudja azt, amit tudnia kell ilyen körülmények között is.

Az ADBL-nél a kínálat teljes egészében saját fejlesztés. A tulajdonosok kezdettől fogva azt az elvet képviselték, hogy ami vegyi anyagként a palettán megjelenik, az saját laborban fejlesztve, tesztelve és saját üzemben gyártva kerüljön piacra. A készítmények a saját labor és technológiai tesztek után még mindig nem kerülnek közvetlenül gyártásba, hanem előtte az egyes országokban működő disztribútorok közreműködésével „élesben”, a való életben is kipróbálják ezeket. Amennyiben a visszajelzések pozitívak, mehet az adott anyag gyártása, ha van változtatni való, akkor az csak a módosítás után indulhat el.

A minőség elsődleges szempont volt és ma is az, ennek érdekében nem kerülhet és nem is kerül be az ADBL kínálatába a nemzetközi piacon olcsón vagy még olcsóbban kapható, valahol, valamikor, valamilyen minőségű anyagokból összerakott és ezen recept alapján előre bekevert, sokszor a Távol-Kelet nem a legmegbízhatóbb üzemeiből származó, hordókban vagy tartályokban leszállított anyag.

Ha a fentiek felkeltették az érdeklődésed, a bővebb információkért kérlek, olvasd végig az alábbiakat:

Az autómosásra több lehetőség is van:

 

1. automata mosó forgókefékkel,

2. kézi mosó, szivaccsal vödörrel,

3. önkiszolgáló nagynyomású mosó,

4. kézi mosás otthon.

 

Különösebben nem akarok most belemenni, hogy melyik megoldás mit hordoz magában és milyen eredménnyel jár, korábban már írtam erről egy másik bejegyzésben. Most a 4. pontról szeretnék egy kicsit bővebben írni, leginkább az autósamponra vonatkozóan.

Miért fontos a jó minőségű autósampon és miért nem jó az otthoni mosogatószer, hajsampon vagy fürdőszobatisztító?

A legfontosabb, amiért az autósampon a megfelelő anyag az autómosásra, hogy az konyhai és fürdőszobai tisztítószerek elsődlegesen a zsír, illetve szerves anyagok oldására koncentrálnak és olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyeknek a fényezésre, lakkra, adott esetben a bevonatra káros hatásai vannak. Az autó látszólag tiszta lesz, majd a tizedik alkalommal is ilyen lesz, de emellé a lakk fénytelenebb is. Arról nem beszélve, hogy többfajta szennyeződést egyébként háztartási szerek nem távolítanak el. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert nem erre tervezték őket.

Mindenki tudja, hogy mi az autósampon, legalábbis felhasználói szinten egészen biztosan. De nézzünk egy kicsit mélyebbre, hogy mitől jó ez az anyag a te autódhoz, mi a tudományos háttér, illetve milyen tényezők vannak az autósamponok megalkotásában, használatában:

1. Felületaktív anyagok

Az autósamponok elsődlegesen felületaktív anyagok keverékei adalékokkal. A felületaktív anyagok gondosan megtervezett, két részből álló molekulák alkotta láncok, amelyekben a molekula egyik része a vizet (ez a hidrofil) „szereti”, de a koszt nem, a másik része pedig a felületen lévő koszt „szereti”, de a vizet nem (ez a hidrofób). Amikor a sampon a felületre kerül, ezek a molekulák elindulnak keresni a szennyeződést és elkezdik annak apró részeit körbezárni, továbbá behatolnak a szennyeződés alá és elemelik a felületről. A szennyeződés alá való behatolás és a körbezárás hatékonyságát adalék anyagok növelik. Amikor ez a körbezárás megtörtént, a koszt az oldatban tartják a molekula másik oldalának segítségével, ezzel lehetővé téve a felületről történő könnyű lemosást. Egyszerűen leírva az történik, hogy molekula azon része, amely szereti a koszt belekapaszkodik abba, a másik oldala, ami a vizet szereti, belekapszkodik a vízbe és így az egész szennyet apró részenként gömbökbe zárva mintegy lehúzzák együttes erővel a felületről. Az autósampon hatásossága elsősorban azon múlik, hogy milyen a benne lévő felületaktív anyagok minősége, azaz mennyire képesek a molekulák a szennyeződést elemelni a felületről és körbezárni.

2. Nedvesítő képesség

Ez az autósamponnak az a tulajdonsága, ami azt mutatja, hogy a mosóoldat milyen mértékben képes szétterülni a felületen. Minél jobb ez a szétterülési képesség, annál jobb a hatékonyság, mivel nagyobb az a felület, amit le tud fedni. A nagyfokú nedvesítő képesség a prémium samponok sajátossága.

3. A felületaktív anyag típusa

Nem meglepő valószínűleg, hogy sokféle felületaktív anyag van, többféle tulajdonsággal, ennek megfelelően többféle felhasználási céllal. Az ADBL nem használja mindegyiket, mert van, amely már idejétmúlt (azaz van jobb), de ettől még a fenti állítás igaz. Nézzük sorban, milyen típusú felületaktív anyagok vannak:

Anionos felületaktív anyagok

Ami a felületaktív anyagok történetét illeti, ez a fajta az eredeti, a legelső. Elsőként kerültek kereskedelmi forgalomba és jól ismertek az iparban is a kiváló habképző és tisztító tulajdonságuk miatt. A molekula azon része, amely a koszt szereti, negatív töltéssel rendelkezik, ezért kiválóan tud kapcsolódni a felületen lévő pozitív töltésű részecskékhez. Már az 1940-es években is léteztek ezek az anyagok és a kitűnő, látványos habképzésük, olcsó előállíthatóságuk miatt bőven locsolták is bele mindenbe.

Kationos felületaktív anyagok

Ez egy speciálisabb felületaktív anyag. A kationos variánsok összerakhatók úgy, hogy egy antisztatikus, vagy vízlepergető réteget képezzenek egy adott felületen tisztítás után. Mivel pozitív töltésű anyag, ezért könnyen hozzákötődik a korábban anionos anyaggal átmosott felülethez és mintegy bevonja azt. Ha ez nem lenne elég, képesek semlegesítő hatást gyakorolni a felület és a szennyeződés közötti statikus töltésre, tovább segítve a tisztítási folyamatot.

Neminonos felületaktív anyagok

Elsősorban a nedvesítésben és a habképzésben van jelentőségük. Az emulgeáló tulajdonságaik miatt hatékonyak a zsírokkal vagy olajokkal szemben a fényezésen, továbbá a kemény vizet is jól tolerálják.

Amfoter felületaktív anyagok

Az amfoter felületaktív anyagok kettős viselkedésűek. Anionos vagy kationos anyagként is viselkedhetnek a körülményektől függően. Együttműködhetnek más felületaktív anyagokkal is a habzás vagy a tisztítóerő növelése érdekében. Fő szerepük a habzás erősítése és stabilizálása. Modern anyagok és a jobb minőségűek nem igazán olcsók. Ezeket használják gyakrabban a prémium kategóriás autósamponokban.

4. Mechanikus hatás

A felületaktív anyagok fontos részei az autósamponnak, de hatásosságukat a mechanikai hatás – értsd mosókesztyűvel történő kézi mosás – fokozza. Érdemes bő folyadékkal és habbal mosni, közben hagyni a sampont hatni, kíméletesen feloldva a felületi szennyeződéseket.

5. Vegyi hatás

A felületaktív anyagok sokkal hatékonyabban működnek, ha lúgos környezetbe juttatják őket. Ennek ellenére a prémium autósamponok java része semleges pH-val rendelkezik, mivel a jelentősen lúgos, vagy jelentősen savas kémhatású samponok elkezdik visszabontani a felületet védő wax vagy bevonat réteget. A kulcsszó, a jelentősen, mert vannak savas kémhatású samponok is, amelyek nem bántják a bevonatot, és kiváló tisztító hatással rendelkeznek - például az ásványi eredetű szennyeződések (például sár) eltávolításában verhetetlenek. Ugyanakkor a kész mosóoldat pH-ja 4-es, ami savas, ám a gyakorlatban ez nagyjából egy alma savasságával egyezik meg és nem bántja a waxréteget. Sőt, az elszennyeződött kerámiabevonat felújításához első lépésben kiváló.

És vannak a főképpen nagynyomású vizes (contactless) autómosókban használt TFR (traffic film remover) termékek, amelyek inkább lúgos kémhatással rendelkeznek, mivel a lúgos kémhatás miatt az előbbiek szerint a felületaktív anyagok hatékonyabban működnek, azaz a szenny oldódása megfelelő lesz érintés (azaz pl. mosókesztyűs mosás) nélkül is. Hozzáteszem, papírforma szerint, mivel sok múlik a mosóban a TFR megfelelő adagolásán – de ez már egyik másik történet lehetne. Azonban ezeknek az anyagoknak valósan van hatása a felületi bevonatokra. Ugyan nem egy mosás alkalmával „bontja le” a waxot, de rendszeres használat esetén érdemes a bevonatot mindig felújítani, „visszatáplálni”. Ebből adódóan ha fontos a felületi bevonat védelme, érdemes kerülni az ilyen nagynyomású mosókat. Persze ez sem teljesen fekete-fehér, véleményem szerint meg lehet találni a megfelelő egyensúlyt a TFR mosófolyadékos nagynyomású mosó használata – a bevonat épsége / felújítása – kézi mosás prémium samponnal háromszögben.

Az autó sokunk számára érték és nem mindegy, hogy mivel kezeljük. Véleményem szerint a garantáltan megfelelő anyaggal való tisztítás és ápolás ugyanolyan fontos, mint az olaj minősége, amit a motorba öntünk, vagy annak a fék- vagy futómű alkatrésznek a minősége, amit beépítünk.

És ezekben az esetekben sem a megszokás, vagy az árcímke számít.